Ik ben op zoek naar

Ieva Žukauskaitė

Docente piano, keyboard

Ieva

Over Ieva

Ik speel al piano vanaf mijn zevende jaar. Ik herinner me nog dat ik iets in me had dat alleen geuit kon worden door muziek te maken. Als ik met muziek bezig was, werd ik niet meer overprikkeld door de drukte en spanning van het dagelijks leven. Ook kon ik veel van mijn ideeën en emoties kwijt in de muziek. Dat was de reden waarom ik klassieke piano ben gaan studeren aan de Litouwse Academie van Muziek en Theater.

Naast een diploma klassieke piano heb ik een minor in pedagogiek behaald, omdat ik het leuk vond om mijn kennis met andere mensen te delen. Sindsdien heb ik veel ervaring opgedaan in het solo spelen, in kamermuziek en in het begeleiden van verschillende instrumentalisten. 

Kort na het behalen van mijn piano-diploma ben ik naar Zeeland verhuisd – door de liefde voor een Zeeuwse man. Daar was ik, een Litouwse meid in Zeeuws-Vlaanderen zonder kennissen, zonder contacten, met een droom om ook hier in mijn vakgebied werk te vinden. Ik had dus geen andere keuze dan om het als een uitdaging te zien, om mezelf te ontdekken in een andere cultuur, om de taal te kunnen leren, om aan de slag gaan met het verkennen van jazzpiano – een van mijn passies, waar ik eerder nooit de tijd voor heb gehad. En ondertussen is het allemaal een beetje gelukt. Naast de privé jazzpianolessen bij Ewout Pierreux in Antwerpen ben ik aan de slag gegaan als vrijwillig jazzpianiste bij jazzcafé Porgy en Bess in Terneuzen. Daar heb ik mijn liefde voor lichte en jazzmuziek volledig ontdekt en daar blijf ik me ontwikkelen.

Ook speel ik als toetseniste in de jazzband Swingroove, opgericht in 2022. Daarnaast componeer ik eigen nummers en geef ik algemene muzieklessen aan jonge kinderen om mijn passie voor muziek te kunnen delen. En om volledig in de Nederlandse muzikale pedagogische atmosfeer in te burgeren volg ik de opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium van Amsterdam. 

Ik geloof in levenslange ontwikkeling, in meerdere manieren om te leren en verkennen; voor mij persoonlijk gaat vooral om de instelling – eigen leergierigheid die ik altijd koester en waarmee ik met de leerlingen aan de slag ga. We kunnen (geloof me ;) ) heel veel leren als we het allemaal maar met openheid en enthousiasme benaderen ­­– en dat kan jij, met mijn hulp, doen op piano en keyboard.

Kijk hier voor meer informatie over Ieva.

Foto: John Bosch

Terug naar het overzicht