Ik ben op zoek naar

Creatieve nieuwkomers ontdekken Zeeuwse kunst- en cultuursector

Cultuurparticipatie door het samenbrengen van nieuwkomers en cultuurprofessionals
Toonbeeld is participant in het project CultuurCompagnon, dat als doel heeft cultuurparticipatie te vergroten. Dat doen we met dit project specifiek door nieuwkomers in contact te brengen met de Zeeuwse cultuursector. Door nieuwkomers die artistieke aspiraties hebben te koppelen aan Zeeuwse cultuurprofessionals, verkleinen we de kloof en verlagen we de drempel voor cultuurparticipatie. Met de hulp van hun compagnons kunnen de nieuwkomers makkelijker hun weg kunnen vinden en hun netwerk uitbreiden. En bovendien kan het samen optrekken met een gelijkgestemde een stimulans zijn voor nieuw artistiek werk.

Cultuur in verbondenheid
Het project is ontstaan tijdens de activiteit in Het Pennywafelhuis in Middelburg. De stadsdichter Aschwin van den Abeele raakte tijdens de activiteit 'Vrijheid in verbondenheid' in gesprek met de vrijwilliger Hazem Alhaj Ahmad, die als vluchteling in Zeeland was terechtgekomen en zelf ook gedichten scheef. Het gesprek leidde tot het gezamenlijke gedicht 'Ik ben van Al - Jahra, ik ben van Zeeland'. Deze co-creatie heeft een vervolg gekregen in het project CultuurCompagnon.

Een jaar in teken van culturele uitwisseling
CultuurCompagnon is een samenwerkingsproject van Cultuurkwadraat met Vluchtelingenwerk, KCE Oosterschelderegio, Toonbeeld en KEW, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Met het project brengen we tien koppels samen, bestaande uit een nieuwkomer een cultuurprofessional. Het project is deze maand van start gegaan en resultaten zullen in het najaar van 2024 te bewonderen zijn.

Terug naar het overzicht