Ik ben op zoek naar

Dichters aan de Schelde

Dichters aan de Schelde

Langs de boulevard kun je niet alleen beelden maar ook woorden vinden, onderstaande dichters werkten mee aan de Verbeeldingsroute:

Dichters van het Dichtersgilde Terneuzen

  • Aukje-Tjitske ~ Semper Scribo (1984) schrijft gedichten en verhalen. Ze is een van de zes dichters van Dichtersgilde Terneuzen. Semper Scribo betekent Altijd schrijf ik, waarmee ze wil aangeven hoezeer schrijven deel uitmaakt van haar identiteit. Meer informatie vind je op haar website semperscribo.com.
  • Ingeborg Haalboom (Hulst, 1976) woont en werkt in Terneuzen. Omstreeks 1999 is ze begonnen met dichten. De natuur en vergankelijkheid vormen een grote inspiratiebron voor haar gedichten. Ook een diepgaande belangstelling voor de mens is een terugkerend thema. Gedichten van haar zijn geplaatst in diverse bladen en bundels, zoals het Gezeefde Gedicht, Schoon Schip, SLA-avier, Weirdo’s, Prado, Vers op Zondag en de Maerlant Poëzieprijs. Begin 2021 won ze de derde prijs bij de gedichtenwedstrijd Gorssels Goed.
  • Eric van Laere: Ik ben van hier. Opgegroeid in Westdorpe en na een tussenstop in Amsterdam teruggekeerd naar het Zeeuws-Vlaamse polderland waar ik liefde voor taal en literatuur heb proberen slijten aan een jong publiek. Schrijven doe ik puur voor het plezier. Poëzie is een deur naar een andere werkelijkheid: je moet hem wel zelf openmaken.
  • André van der Veeke (Rotterdam, 1947) publiceerde in Hollands Maandblad, Poëziekrant, Ballustrada et cetera. Ook in talloze verzamelbundels. Bracht tien poëziebundels uit: o.a. Het sacrament van de sneeuw (1992), Reizigers voor alle richtingen (2004), Moerasbeest Verdriet (2005), Blauw als ijs (2010), Rotterdam vertrekt (2012) en Het schuimspoor van het onbereikbare (2021). Verder hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Ballustrada. In het verleden medewerker van de Slib-reeks en van Zeeuws Tijdschrift en auteur bij Wolters-Noordhoff. Twee keer genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs, een keer voor de Culturele Prijs van Terneuzen. Sinds 2020 stadsdichter te Terneuzen (één van de zes).
  • Peter Knipmeijer (1970) debuteerde in 2010 met Tweelingsterren (Uitgeverij De Contrabas), gevolgd door Listeria (2012), Opgelapt Schilderwerk (2013),Typisch Sicilië (2018, Uitgeverij Vliedorp) en Ma1/4ox Uitgeverij Cru, 2020). In 2011 werd hij tweede bij de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, de twee jaar erna haalde hij de top twintig. Hiernaast publiceerde hij n diverse kranten, tijdschriften en bloem- lezingen en stond hij op behoorlijk wat podia, waaronder de finale van het NK Poetryslam en het Huis van de Poëzie. Als lichte dichter werkte hij mee aan diverse uitvoeringen van LichteGedichtenDag in o.a. De Kleine Komedie.

Tijs van Bragt (1985) - Mario Molengraaf in de PZC 12/1/2020 over Tijs : Ik ben geen Zeeuw, beweerde Tijs van Bragt eens. De lezer van zijn pas verschenen dichtbundel ‘Bonterik Sterrenzager’ weet wel beter. Wanneer ben je een Zeeuw? Tijs van Bragt werd in 1985 geboren in Rotterdam, hij groeide op in het Brabantse Boxtel, maar dichter werd hij pas na een verhuizing naar Zeeland. Desondanks ontkende hij in een gedicht een Zeeuw te zijn: ‘Ik ben een zoon van Brabant (…) Daar heeft men mij losgeweekt/ Met gezouten water’. Hij dichtte ook over zijn geboorteplaats, maar ‘de stad spreekt niet mijn taal/ En de mensen groeten niet’. Thuis voelde hij zich pas in Groede, ‘zout op de ramen/ klei op het pad/ Kunst zo groot, groots dit gat’. Hij hoefde het niet meer te zeggen, maar voor alle duidelijkheid zei hij het toch: ‘O, zoet, pittoresk dorp/ wat ik zo liefheb’.

Dinie Sophie Fintelman (1951) - Woont en dicht in Groede, maar is geboren in Appeltern op 14 januari 1951. Zij studeerde Nederlands aan de Nutsacademie in Middelburg en werkte als docente NT2 en als leeskringbegeleidster.
in 2014 debuteerde zij met haar gedichtenbundel Bots bij Liverse in Dordrecht. In 2017 verscheen haar tweede bundel Aan de roekelozen, eveneens bij Liverse. Haar derde bundel Een uitzicht waar iets over viel te zeggen, verscheen in 2021 bij diezelfde uitgeverij.
Een aantal gedichten is opgenomen in bloemlezingen en in tijdschriften verschenen, daarnaast won ze prijzen of kreeg ze een eervolle vermelding.

Jorien Brugmans Is beeldend kunstenaar/dichter (Roosendaal 1948) “ik schilder in woorden en schrijf in beelden”. Jorien bracht drie dichtbundels uit in eigen beheer: kleine leegte (2007), grenzen (2009) en over vloed (2011). Ook publiceerde zij in diverse foto- boeken en bloemlezingen én op een “sprekende gevel” in Middelburg. Haar ode aan Jan Lonink, oud-burgemeester van Terneuzen, hangt op een gevel in de binnenstad. In 2009 ontving zij de Rabobank Poëzieprijs ZVL voor het gedicht “loskomen”. Jorien werkt nu aan haar vierde bundel, “thuis”. www.jorienbrugmans.nl

Terug naar het overzicht