Ik ben op zoek naar

Yvonne van Helmond

Docente toneel

Yvonne

Over Yvonne

"Er was eens…een prinses, geboren in Brabant. Ze heette Yvonne en was dol op sprookjes. Ze groeide voor de helft op in Zeeland en voor de andere helft in Brabant. Een echte Zeebra dus. 

Ik ging studeren aan de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven. Daar ontmoette ik mijn sprookjesprins Sjoerd en samen verhuisden wij 14 jaar geleden naar Zeeuws-Vlaanderen. Mijn grootste wens was om theaterlessen te geven in Zeeuws-Vlaanderen, dat is gelukt. En ik leefde nog lang en gelukkig.

Al 12,5 jaar werk ik nu bij Toonbeeld als toneeldocent. Verder geef ik ook toneellessen in Kloosterzande en Hulst aan diverse groepen van verschillende leeftijden. Daarnaast schrijf ik toneelstukken voor een uitgeverij. Deze stukken worden door heel Nederland gespeeld. 

Ik verzin scènes die mijn cursisten mogen spelen in de les. Ik vind het namelijk belangrijk om verhalen tot leven te brengen. Toneel zou nooit kunnen bestaan zonder fantasie. En het mooie is: iedereen heeft fantasie.
Zoals een lekkere pan soep bestaat uit verschillende ingrediënten, zo geldt dat ook voor een toneelcursus.

De ingrediënten zijn o.a.:
Warming up, incasseren, reageren, speelstijlen, emoties, rolopbouw, spelletjes, inleven, improvisatie, diverse vormen van conflicten. Elke les mag iedereen zijn eigen decor bouwen om in te spelen. Twee keer per jaar gooien we de poorten van het Toonbeeld-Toneelpaleis open voor ouders, opa’s, oma’s, tantes, ooms, neven, nichten en geïnteresseerden en tonen we hetgeen we geleerd hebben in de les. En dan is dat grote applaus voor jou!"

Terug naar het team