Ik ben op zoek naar

Grafisch Atelier: frottage

Grafisch Atelier: frottage
2020-04/max-ernst-frottage-4 2020-04/n05289-10

Online Grafiek DE FROTTAGE 

Eenvoudig, maar leuk (en interessant) om te doen voor jong en ouder.
Je hebt enkel papier nodig en waskrijt of potlood. En natuurlijk de spirit van een ontdekkingsreiziger. 

  1. Voel aan verschillende oppervlakken. Je zal merken dat elk oppervlak een andere textuur heeft. Je kan starten met een textuurstudie. Ga met een stapeltje niet al te dik papier en vetkrijt of potlood het hele huis en/of de tuin rond. Om een structuur te vangen leg je het papier op een oppervlak en ga er met de platte kant van het waskrijt of met het potlood over. Je kan dit ook in verschillende kleuren doen. Maak vele frottages. Je kan erbij schrijven wat het was of waar je ze gevonden hebt. Op deze manier leg je een catalogus van texturen aan. Bewaar ze goed want we gaan er mee aan de slag. 

  2. Gebruik van de structuren:
1. Knip vormen uit je texturen en maak met die vormen een collage op een 
ander papier. BV van een hond, een kasteel of een landschap of als illustratie bij een verhaal... Je kan daar nadien nog verder bij gaan tekenen als je dat wenst. 
  • Maak een potlood tekening op een blad. Ga met dat blad naar de plaatsen waar je de perfecte texturen vindt om deeltjes van je tekening in te vullen. Leg je tekening op de muur, boom, grond... waar je die mooie textuur vond en maak enkel op die plek van je tekening de frottage met je waskrijt of potlood. 

  • Neem een blad en maak verschillende frottages over elkaar heen. Bekijk nadien het blad goed en kijk waar er figuren beginnen te verschijnen. misschien kan je huizen zien, mensen of dieren. misschien ook wolken of water... Laat je fantasie maar werken. Teken met waskrijt, potlood of pen de figuren die je ziet of kleur ze in. 

  • Schrijf een verhaal over een droom die je had. Daar maak je dan illustraties bij. Zo creëer je je eigen boek. 

  • Misschien heb je zelf nog leuke ideeën... Laat je fantasie maar spelen... 
 
Docent: Diana Verhamme
Dag: geeft les in het Grafisch Atelier op maandag
Locatie: Toonbeeld
Terug naar het overzicht