Ik ben op zoek naar

schilderen volwassenen & kinderateliers: Geen punt!

schilderen volwassenen & kinderateliers: Geen punt!
2020-04/20130119-bkp004-0

Geen model in huis? Geen vergezichten? Geen verf? Geen schildersezel? Geen punt!

Er is zoveel te zien in je eigen huis. Heb jij er oog voor? 

Giorgio Morandi (1890-1964) wel.

Deze Italiaanse kunstenaar verliet zijn stad Bologna zelden en was bijna altijd in zijn sobere atelier te vinden. Daar waren ook zijn potjes, vaasjes, kommetje, blikjes, flesjes.

Hij kon blijven kijken naar die eenvoudige spullen. In de NRC van 9 maart 2018 staat een artikel met de titel: Je blijft kijken bij zijn schilderijen omdat Morandi zelf bleek kijken. 

Hij schilderde zelfs vaak dezelfde voorwerpen.

Je zou denken, als je lang naar iets kijkt -zoals hij deed- zie je veel. Dan heb je ook veel informatie die je in schilderijen kunt verwerken. Je zou ze heel getailleerd kunnen schilderen. Met alles erop en eraan.

Dat deed Morandi niet. Hij keek voorbij al die details. Waardoor hij goed de vorm kon bestuderen. Hij schilderde meer niet dan wel. Wat hij wel en niet schilderde, vertelt op een betoverende manier wat hij zag. Zijn liefde voor vormen.

Die paar vierkante meter waarop het grootste deel van zijn leven zich afspeelde bevatten voor hem alle schoonheid.

De opdracht:

Benodigdheden:

Koude koffie of thee en een stukje papier, doosjes, verpakkingsmateriaal enz.

Zoek in huis een oneven aantal eenvoudige voorwerpen. Dingen met een duidelijk vorm. Bijvoorbeeld lege doosjes of verpakkingen. Laat je niet afleiden door kleur en versiersels.

Zet die voorwerpen op zo’n manier bij elkaar dat de buitenvormen het beste uitkomen. Schuiven, schuiven, stapelen, kijken, weghalen, kijken dus.

Schilder met de koffie, thee en misschien wat water de helft van de voorwerpen in 1 laagje. Maar schilder de andere voorwerpen niet. Door de achtergrond op sommige plaatsen wel te schilderen kun je die ‘onzichtbare’ voorwerpen toch laten zien. 

De stukken die je niet schildert zorgen er ook voor dat de koffie of thee niet door elkaar loopt. Dus wat je wel en niet doet is allebei even belangrijk. Samen maakt dat een spannend schilderij!

Beleef de dag als een schilderij van Morandi! 

Dan is er rust en harmonie en past alles in elkaar. 

Wil je je eindresultaat pf proces met ons delen? Mail het naar info@toonbeeld.nl of plaats het op onze facebookpagina!

Docent: Arjelien van Dijcke
Terug naar het overzicht