Ik ben op zoek naar

Vrouwen maken de kunst uit!

Een cursus over vrouwelijke kunstenaars van 1945-nu

Vanaf 1900 kunnen vrouwelijke kunstenaars de vruchten plukken van de strijd die hun voorgangsters in de kunstgeschiedenis moesten leveren. 

Eindelijk enige vorm van erkenning: vrouwen worden toegelaten op de kunstacademie, ze mogen hun werk tentoonstellen en verkopen. Ze krijgen opdrachten en spelen een actieve rol in de kunstwereld.

Deze ontwikkeling wordt versneld wanneer na WOII de vrouwenemancipatie streeft naar gelijkheid tussen man en vrouw. Net zoals mannelijke kunstenaars sluiten vrouwen zich aan bij de diverse naoorlogse kunststromingen. Ook tonen vrouwen zich veelzijdig in het gebruik van verschillende technieken: van de ambachtelijke beeldhouwkunst tot digitale media en internet.

Opvallend is dat veel hedendaagse vrouwelijke kunstenaars openhartig en soms confronterend hun eigen identiteit en seksualiteit als onderwerp van hun kunst maken.

In de cursus komen deze aspecten aan bod in min of meer chronologische volgorde, gekoppeld aan de diverse kunststromingen en tendensen die zich sinds 1945 ontwikkelen.

Terug naar het overzicht