Ik ben op zoek naar

Ontdek de schone Vlaamse kunsten

Grote afbeelding: Quinten Massijs, Biddende Maria, ca. 1500.

Twee cursussen van elk drie lessen, twee excursies naar Antwerpen

De renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (afgekort KMSKA) duurde meer dan tien jaar. Oorzaak: het museum was tot op de draad versleten en te klein voor wat het te bieden heeft. De gedaanteverwisseling is verbluffend. Behalve de restauratie van het oude museum uit 1884 en het terugbrengen daarvan in de oorspronkelijke staat, is het volume met 40% vergroot zonder dat dit van buitenaf zichtbaar is.

Het resultaat heeft geleid tot de realisatie van twee musea in één: het originele museum met de collectie oude kunst en de sneeuwwitte nieuwbouw met de zalen voor de collectie moderne kunst. In de presentatie van de collecties zijn gedurfde combinaties gemaakt: oude kunst wordt thematisch gerelateerd aan nieuwe kunst en andersom.

Het bijzondere van dit museum is dat het vooral Vlaamse kunst presenteert in een groter Europees verband. De middeleeuwen, de gotiek en de renaissance zien we door de ogen van Vlaamse kunstenaars. In het Vlaams modernisme zien we de veelheid aan internationale stromingen uit de 19e en 20e eeuw, maar dan met typerende regionale kenmerken.

Omdat een enkel bezoek onvoldoende is om beide vleugels van dit museum in ons op te nemen hebben we gekozen voor twee dagexcursies, met als introductie op elke excursie een korte cursus van drie lessen. Als extra activiteit bezoeken we als afsluiting van elke excursie nog twee intieme bestemmingen die aansluiten op het dagthema.

Inhoud

Excursie I: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, afdeling oude kunst. Afsluitend bezoek aan de St. Pauluskerk.
Excursie II: Museum voor Schone Kunsten, afdeling moderne kunst, afsluitend bezoek aan het Museum Eugeen van Mieghem.

Cursus I: Vlaamse schilderkunst 15e eeuw, Vlaamse Renaissance 16e eeuw en barok in Antwerpen 17e eeuw.
Cursus II: Moderne Kunst in Vlaanderen 19e en 20e eeuw.


Cursus I

  • Donderdag 2 maart, les 1: de Vlaamse Renaissance, schilderkunst in de 16e eeuw (Jaap Clement).
  • Donderdag 9 maart, les 2: de Vlaamse barok in de 17e eeuw, Rubens, van Dijck en Jordaens (Jaap Clement).
  • Donderdag 16 maart, les 3: de ontwikkeling van Antwerpen in de overgang van de 16e naar de 17e eeuw. De rijke geschiedenis, de welvaart, de onlusten (beeldenstorm, Spaanse furie en beleg en val van Antwerpen 1585) (John Louws).

Excursie I

Donderdag 23 maart:

  • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, afdeling oude kunst: middeleeuwen, renaissance, barok.
  • Bezoek aan de Sint Pauluskerk in het Schipperskwartier. De St. Pauluskerk is in de 16e eeuw gebouwd als dominicaner kloosterkerk in het oude handelscentrum van Antwerpen. In de kerk is o.a. een reeks van 15 olieverfschilderijen te zien van evenzoveel Antwerpse meesters uit de 17e eeuw, waaronder Rubens, Van Dijck, Jordaens en De Vos. Bijzonder is dat deze schilderijen nog steeds hangen op de originele plek waarvoor ze gemaakt zijn. Naast vele andere schilderijen zijn vooral de uit hout gesneden biechtstoelen een bezienswaardigheid. En niet te vergeten de naast de kerk gelegen dramatische Calvarieberg.

Cursus II

  • Donderdag 30 maart, les 1: moderne kunst in Vlaanderen, invloeden vanuit Parijs. Classisisme, romantiek, (sociaal)realisme, art-nouveau, impressionisme, pointillisme, luminisme (Jaap Clement).
  • Donderdag 6 april, les 2: Vlaams expressionisme, terug naar de eenvoud en de natuur (Jaap Clement).
  • Donderdag 13 april, les 3: Antwerpen in de overgang van de 18e naar de 19e eeuw. Geschiedenis, architectuur, literatuur (John Louws).

Excursie II

Donderdag 20 april:

  • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, afdeling moderne kunst, vanaf 1880 tot heden.
  • Museum Eugeen van Mieghem. Eugeen van Mieghem (Antwerpen 1875-1930) groeide op in het hart van de oude haven van Antwerpen, waar hij werd geconfronteerd met het harde leven van het havenvolk. Hij werd gevormd door een sociaal idealisme en werd de tekenaar en schilder van de zakkendragers, schippers, hoertjes, emigranten en zwervers.

Praktisch

  • U kunt zich opgeven voor alle vier de onderdelen: twee cursussen en twee excursies, maar een afzonderlijke keuze voor een enkele activiteit is ook mogelijk.
  • De kosten voor een cursus van 3 lessen bedragen €50,00, hierbij zijn inbegrepen evt. educatief materiaal, koffie, thee en versnaperingen.
  • De cursussen worden gehouden in Toonbeeld, Bellamystraat 26a, Terneuzen, van 10.00-12.00 uur.
  • Bij overinschrijving wordt ook een middagcursus ingelast.
  • De kosten voor een excursie naar Antwerpen bedragen €110,00, hierbij zijn inbegrepen de busrit, de fooi voor de chauffeur, de entree voor de musea en de rondleidingen in de St.Pauluskerk en het Eugeen van Mieghemmuseum, persoonlijke begeleiding en educatief materiaal
  • Niet inbegrepen zijn de lunch, diner en overige consumpties
  • Vertrek vanaf Toonbeeld om 8.30 uur, opstapmogelijkheden o.a. in IJzendijke en Hulst.
  • U kunt zich aanmelden voor een of meerdere van deze activiteiten via jaapclement@icloud.com. Na inschrijving krijgt u een bevestiging en de benodigde praktische informatie.
  • I.v.m. de reservering van de museumtickets en de beperkte plaatsen is het raadzaam om snel te reageren.
  • Wijzigingen in de opzet van dit programma zijn voorbehouden.
  • Begeleiding: Jaap Clement en John Louws.
Terug naar het overzicht