Ik ben op zoek naar

Nieuwe expositie: Hoogdruk!

De houtsnede is een grafische techniek die al sinds de late Middeleeuwen bestaat maar ook nu nog wordt toegepast. Het is een afdruk op papier van een tekening of tekst die uit hout is gegutst. Wat maakt deze techniek interessant voor hedendaagse kunstenaars? Is de houtsnede nog wel actueel in deze tijd? 

Deze vragen zijn onderzocht door een Vlaams-Nederlands team van kunstenaars, verzamelaars, studenten en wetenschappers van Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL MAD school of arts. Het resulteerde in een bijzondere expositie met houtsneden die tot en met 6 november te zien is bij Kult/Toonbeeld.

Het onderzoeksteam onderzocht de houtsnede vanuit historisch perspectief en vanuit de hedendaagse toepassing. Theorie en praktijk vallen zodoende als puzzelstukjes in elkaar.

Arjelien van Dijke, coördinator beeldend van Toonbeeld en de Kult: “Er is veel oorspronkelijk werk te zien. Werk dat bijvoorbeeld gemaakt is vanuit de traditionele Japanse prentkunst. Maar ook werk van Albrecht Dürer, Frans Masereel en M.C. Escher. We zijn ongelooflijk trots dat we dit in Terneuzen kunnen laten zien.”

Cobra kunstenaars en later Roger Raveel tonen dat je door het toepassen van de houtsnedetechniek een heel eigen taal kunt creëren.  Die ergens tussen kinderlijke naïviteit en bruutheid in zit.
Dat houtsneden uitermate geschikt zijn als illustratie laat o.a. het werk van Henriette Boerendans en Merlijne Marell zien. 

Of de houtsnede nog mee kan in deze tijd? Kom maar kijken en bepaal het zelf.

Met een groepje de tentoonstelling bekijken onder leiding van een Ramon de Nennie of Jaap Clement, dat kan ook. Kosten 50 euro per rondleiding/per groepje  incl. koffie of thee. Informeer naar de mogelijkheden via kult@toonbeeld.nl

Geïnspireerd geraakt na de tentoonstelling? Probeer dan zelf eens een druktechniek in het grafisch atelier. Gratis proefles is mogelijk https://www.toonbeeld.nl/beeldend/grafisch-atelier

Expositie Hoogdruk! Kult/Toonbeeld, Bellamystraat 26A is te bezoeken van woensdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en zaterdag tussen 10.00-14.00 uur. https://www.toonbeeld.nl/kult

Terug naar het overzicht