Ik ben op zoek naar

Extra data korte cursus "Buiten beeld" door Jaap Clement

Buiten beeld, een korte cursus over kunst in de openbare ruimte in Zeeuws-Vlaanderen.

Nu de wereld erg klein geworden is moeten we genoegen nemen met minder. Daardoor kan een kennismaking met de kunst in onze eigen omgeving een waar genoegen zijn. In deze korte cursus van twee dagdelen krijgen jullie een denkbeeldige rondleiding langs een aantal karakteristieke kunstwerken in de gemeentes Terneuzen, Sluis en Hulst. 

Zeeuws-Vlaanderen heeft een rijk kunstbezit aan beelden in de openbare toegankelijke ruimte, ofwel buitenkunst. Van ‘Eede tot Hontenisse’, verspreid over de stadjes, dorpen en kernen of opgenomen in het landschap is een veelheid aan kunst te zien. 

Soms loop je er achteloos aan voorbij, alsof het je nooit is opgevallen. Soms zijn de beelden opvallend aanwezig en kun je er niet omheen. Soms zie je een beeld zo vaak dat er een speciale band ontstaat tussen jou en het beeld, het wordt iets van jezelf. De diversiteit is enorm. Wat betreft de formaten, het gebruikte materiaal, de stijl en de periode waarin de beelden gemaakt zijn. Er zijn (oorlogs)monumenten, gedenktekens, installaties en vrije beelden. 

Veel beelden gaan over de vrijheid. Ook de landbouw, visserij, de economie en de geschiedenis zijn terugkerende thema's. De kunstwerken zijn vaak in opdracht van de gemeentes ontstaan. Het beleid hierin is niet altijd duidelijk geweest. Wat betreft kwaliteit en professionaliteit zijn er grote verschillen. 

Bij kunst in de publieke ruimte hoort misschien ook een publieke discussie: wat is kwaliteit? Wanneer is iemand een professioneel kunstenaar? Aan wat voor normen moet een kunstwerk of een beeld in de openbare ruimte voldoen? Waar ligt de grens tussen kunst en amateurisme? En om er nog een schepje bovenop te doen: hoe bepaal ik of iets wel of geen kunst is? 

Ondanks dat deze cursus te kort is om alle buitenbeelden in Zeeuws-Vlaanderen te bespreken gaan we deze laatste vragen zeker niet uit de weg. 

Praktische informatie 

  • er is nog plaats op woensdagmiddagen: 14 oktober en 28 oktober (13.30 - 15.30 uur)
  • de cursus wordt gegeven in Toonbeeld, Bellamystraat 26a, Terneuzen 
  • kosten: €32,50, inclusief koffie/thee/versnaperingen en studiemateriaal  
  • voor vragen, verdere informatie en opgave: jaapclement@icloud.nl

Terug naar het overzicht