Ik ben op zoek naar

Leve het leven

Leve het leven

Een driedaagse kunstreis richting het noorden op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 november extra reis op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 november

op vrijdag: de collectie land art in de Flevopolder

op zaterdag: Frida Kahlo in het Drents museum in Assen

op zondag: Museum De Buitenplaats in Eelde en Museum Belvedere in Heerenveen

“Viva la Vida!”.

Het was de lijfspreuk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. (1907-1954).

Zij was ‘groter dan het leven’. Terwijl niemand haar leven zal benijden. Op jonge leeftijd polio, als jonge vrouw betrokken bij een afgrijselijk busongeluk dat haar blijvend letsel brengt, moeizame liefdesrelaties, twee miskramen, gecompliceerde operaties, o.a. een beenamputatie en uiteindelijk permanent gekluisterd aan het universum van haar hemelbed.

Het schilderen gaf haar de kracht om dit alles te doorstaan en om haar levenslust en veerkracht te behouden. Haar schilderijen zijn een persoonlijke afspiegeling van haar dagelijkse en intense emoties. Zij was een meester in het associeren en vond een authentieke beeldtaal om in duidelijke symbolen haar verdriet, pijn, strijd, maar ook haar Mexicaanse wortels en cultuur vorm te geven.

In de loop der jaren is zij uitgegroeid tot een cultfiguur, een icoon voor diverse groeperingen uit de samenleving en inspireert zij velen om van hun leven iets bijzonders te maken. ‘Viva la Frida’ is de titel van de tentoonstelling in het Drents Museum in Assen. Een tentoonstelling met maar liefst 28 van haar meest bekende schilderijen, een groot aantal tekeningen en persoonlijke bezittingen afkomstig uit Frida’s ‘Blauwe Huis’, waar zij woonde in Mexico-Stad. Talloze foto’s van Frida en haar vriendenkring, haar prachtige jurken, omslagdoeken en inheemse sieraden en zelfs beschilderde gipscorsetten en een beenprothese.

Dit is allemaal voor de zaterdag. Na het ontbijt in het Familiehotel in Paterswolde melden we ons op die dag bij het Drents Museum voor een inleidende lezing over Frida Kahlo. Daarna is er ruim de tijd om de tentoonstelling te bekijken en de ‘multimediale’ kennismaking met de kunstenares in de voormalige abdijkerk bij te wonen. De rest van het museum is als extra ook de moeite waard.

Maar eerst is er nog de vrijdag, wanneer we tijdig vertrekken vanuit IJzendijke en vanaf Toonbeeld. Halverwege de reis maken we een rondrit door de Flevopolder.

Tijdens de aanleg van de Flevopolder besloten de ingenieurs en planologen een groot aantal publieke kunstwerken te realiseren. Gezien het kunstmatige karakter van de polder werd gekozen voor een kunstvorm die dat karakter accentueert: Land Art.

Het resultaat is een collectie van verborgen landschapskunstwerken van wereldberoemde kunstenaars. Het eerste project werd gerealiseerd in 1977 en is onlangs gerestaureerd: het Observatorium van Robert Morris: een stelsel van cirkelvormige aarden wallen met daarin openingen/vizieren die de opkomende zon tijdens de seizoenswisselingen markeren.

Het laatste kunstwerk is gemaakt in 2018 door Bob Gramsma: op het eerste gezicht lijkt het enorme gevaarte op een prehistorische mastodont. In werkelijkheid is het een afgietsel in spuitbeton van een enorme hap aarde die uit de polder is gegraven en opgelicht.

Tot nu toe zijn er negen van zulk soort openbare en overweldigende kunstwerken waaronder de beroemde hurkende man, ‘Exposure’ van Anthony Gormley, geplaatst op een dijk en ‘De Groene Kathedraal’ van Marinus Boezem. Deze is ‘geplant’ in 1996 en daardoor intussen al volgroeid. Gezien de omvang van de kunstwerken en de lengte van de route die ze verbindt kunnen we ze niet allemaal bekijken maar toch genoeg om een onvergetelijke indruk achter te laten.

Op zondagmorgen zal blijken dat het Familiehotel vlakbij een klein en bijzonder museum gelegen is: Museum De Buitenplaats in Eelde.

Het is een museum voor figuratieve en realistische kunst van na 1945, ontstaan vanuit de privecollectie van het verzamelaarsechtpaar Van Groeningen. Het hele complex bestaat uit een museumpaviljoen, gebouwd in een bijzondere organische architectuur. De aflopende daken met begroeiing lopen vloeiend over in de museumtuin. In deze tuin is nog een orangerie en een museumcafe.

De oorsprong van De Buitenplaats is het 17e eeuwse Nijsinghhuis, oorspronkelijk een buitenplaats en later het gemeentehuis Van Eelde. Veel van de muren en plafonds in het Nijsinghhuis zijn beschilderd door een aantal bekende Noord-Nederlandse realisten zoals Matthijs Roling, Wout Muller en Clara Mastenbroek. Het Nijsinghhuis is in kleine groepjes te bezichtigen.

In 1996 werd het museum door koningin Beatrix geopend. Dit jaar viert het museum het 25-jarig bestaan met een overzichtstentoonstelling van kunst uit de eigen collectie.

Vast staat dat de herwaardering van figuratieve en realistische kunst van de laatste decennia voor een gedeelte te danken is aan de invloed van dit kleine museum.

Terugreizend richting het zuiden stoppen we nog in Heerenveen voor een bezoek aan Museum Belvedere,vernoemd naar de belvedere in het park van het landgoed Oranjewoud.

Vaak is een museum alleen al vanwege de architectuur al de moeite waard om te bezoeken.

Bij de eerste aanblik is het misschien even schrikken, maar Museum Belvedere is niet meer dan een museum moet zijn: een enorme kijkdoos van meer dan 100 meter lang en 13 meter breed. Het museum is dwars over een vaart gelegd.

In het kruispunt van de twee haaks op elkaar staande lijnen is het glazen museumcafe gesitueerd, geflankeerd door twee zijvleugels, gebouwd in donkere natuursteen.

De markante kunstverzamelaar en handelaar Thom Mercuur was initiatiefnemer van dit eveneens markante museum. Zijn doel was eenvoudig: een museum in de Friese natuur voor Friese kunstenaars. De collectie is divers en niet stijlgebonden. De bekendste namen: Jan Mankes en Gerrit Benner. Een van de twee zijvleugels is voor tijdelijke tentoonstellingen. Het museum is nog jong: geopend in 2004 door alweer koningin Beatrix.

Praktische informatie

-ter voorbereiding en kennismaking is er een informatieavond in Toonbeeld op woensdag 24 november, aanvang 19.30 uur

-de prijs voor deze 3 daagse excursie is €340, voor houders van een museumjaarkaart €300, -we overnachten (twee nachten) in het Familiehotel (Fletcher) in Paterswolde

-de toeslag voor een tweepersoonskamer is op dit moment nog niet bekend

  • inbegrepen in de prijs zijn de introductieavond, educatief materiaal, toegang tot de musea, evt. rondleiding of lezing, overnachting en ontbijt, busvervoer, fooi chauffeur

-niet inbegrepen zijn de lunch, het diner en andere consumpties

Inschrijven kan eenvoudig middels het beantwoorden van deze mail, (jaapclement@icloud.com). Gezien de verwachte drukte bij de tentoonstelling van Frida Kahlo moet ik zo tijdig mogelijk plaatsen reserveren en kaarten bestellen. Jullie opgave zie ik dan ook graag zo snel als mogelijk. Ook omdat de groep snel volgeboekt kan zijn. Graag bij inschrijving vermelden of jullie een museumjaarkaart hebben. En of er sprake is van een kamer voor een of twee personen. Daarbij ook graag vermelding van een mobiel telefoonnummer. Na inschrijving krijgen jullie een bevestiging en vervolgens nog een mail met praktische informatie. Indien de groep volgeboekt is begin ik aan een wachtlijst en neem ik een optie op een tweede reis in het weekend van 26, 27 en 28 november.

Organisatie en begeleiding: Jaap Clement, tel. 0117-301711 of 06-11160471, John Louws en Carla Oldenziel.

Contactpersoon Toonbeeld: Arjelien van Dijke, tel 06-82803591

Wijzigingen in bovenstaand programma zijn, afhankelijk van de omstandigheden, voorbehouden

Docent: Jaap Clement
Startdatum: 26/27/28 november
Terug naar het overzicht