Ik ben op zoek naar

Een 3daagse kunstreis in de Limburgse driehoek: extra reis van dinsdag 30 juni t.m. donderdag 2 juli

Een 3daagse kunstreis in de Limburgse driehoek: extra reis van dinsdag 30 juni t.m. donderdag 2 juli
2020-03/unknown

We bieden jullie een bijzonder afwisselende reis waarbij we diverse locaties in Nederland, België en Duitsland bezoeken. In de driehoek gevormd door Maastricht, Aken en Luik is veel schoons te ontdekken.
Op onverwachte plaatsen krijg je een verrassende inkijk in het verleden, het heden en de toekomst.

Soms lijkt het rijke roomse verleden te botsen met de kleurrijke en expressieve kunstvormen van de moderne tijd zoals in twee bijzondere romaanse zaalkerkjes.

We maken kennis met het persoonlijke en eigenzinnige verhaal van een filosoof, fantast, verbeelder, verzamelaar en bouwer van een tastbaar luchtkasteel dat een contrast vormt met de gedachte van saamhorigheid en collectiviteit van het kloosterleven.

In de Paltskapel in Aken kunnen we de nabijheid van Karel de Grote letterlijk ervaren. In deze zelfde stad bekijken we tevens de collectie moderne kunst van het echtpaar Ludwig in het gelijknamige museum.

Het uitzonderlijk kunstige, Romaanse bronzen doopvont van Reinier van Hoei in de Bartholomeüskerk in Luik imponeert op een heel ander manier dan de collectie moderne kunst in het Musée de Beaux Arts aldaar.
Ooit werden zij beiden verguisd.

En de futuristische stationshal van het station Luik-Guillemins, recent ontworpen en uitgevoerd door Santiago Calatrava: je ervaart hoe mooi en spannend moderne architectuur kan zijn.

Tot slot een verrassend schilderij in Tongerlo met een culinaire afsluiting.

In een tijdsbestek van 3 dagen bezoeken we 10 bestemmingen

1 Toren ‘Eben-Ezer’, Eben-Emaël

De autodidactische kunstenaar, schrijver, filosoof, esotericus en steenhouwer Robert Garcet (1912 – 2001) bouwde tussen 1951 en1965 eigenhandig deze bijna 17 meter hoge toren van gestapelde blokken vuursteen. Het gebouw telt 7 verdiepingen waarin het ‘Musée du Silex’ is gevestigd. De toren in de Jekervallei biedt een fraai uitzicht over de rivier de Jeker.

De kasteeltoren is gebouwd volgens een door Garcet ontwikkelde getallenleer gebaseerd op het Bijbelboek en de Openbaring van Johannes. Garcet blijkt een alternatieve kunstenaar en overtuigd pacifist. Dit fantastische bouwwerk is vooral een monument voor de vrede en een protest tegen geweld en oorlog.

2 en 3 De heilige Cunibertuskerk in Wahlwiller en de Catharinakapel in Lemiers

Op enkele kilometers van elkaar staan twee oude zaalkerkjes uit de Romaanse tijd. Verrassend is dat het interieur van beide kerkjes is beschilderd door moderne kunstenaars. Contrasterende beelden die aanvankelijk veel weerstand opriepen maar nu gekoesterd worden en onlangs gerestaureerd zijn.

De in Limburg bekende kunstschilder Aad de Haas (1920 – 1972), die zich na de oorlog in Limburg vestigde, vervaardigde 14 kruiswegstaties en een aantal muurschilderingen voor de kerk. Het verzet tegen deze kunstwerken was aanvankelijk zo groot dat de kruiswegstaties op last van het Vaticaan in 1949 werden verwijderd. Pas in 1989 kwamen zij, door tussenkomst van bisschop Gijssen terug op hun oorspronkelijke plaats.

De schilderingen zijn van een ontroerende en mystieke schoonheid.

In de Catharinakapel in het naburige Lemiers daarentegen knallen de kleuren en expressieve vormen van de muren af. Je wordt overdonderd door het dynamische lijnenspel en de overweldigende kleurenpracht. Het duurt even voor je de structuur herkent van de bijbelse taferelen. Hans Truijen (1928 – 2005), een door Cobra en Popart beïnvloede kunstenaar, maakte de schilderingen in 1978.

  

4 Abdij Rolduc, Kerkrade

Deze abdij behoort tot de belangrijkste religieuze monumenten van Nederland. Het is het grootste abdijcomplex in de Benelux en staat als monument op de Unesco- lijst.

De abdij heeft een rijke geschiedenis van meer dan 900 jaar en staat o.a. aan de basis van de Limburgse steenkoolwinning.
Momenteel vormt de abdij een multifunctioneel complex: er is een conferentieoord, een kloosterbrasserie, maar ook een comfortabel hotel.

Hier zullen we twee nachten doorbrengen, maar we krijgen ook een rondleiding door en uitleg over de abdij.

5 Ludwig Forum voor Internationale Kunst, Aken

Het Ludwig Forum is een museum voor moderne kunst. Het museum is gevestigd in een voormalige paraplufabriek en toont de omvangrijke collectie van het Akense verzamelaars-echtpaar Irene en Peter Ludwig. De omvangrijke collectie telt meer dan 3000 werken en biedt een internationaal overzicht van verschillende genres met een accent op Pop Art en Amerikaanse kunst sinds 1960. Sommige van de werken die het Ludwig Forum herbergt, ontbreken in geen enkele encyclopedie van de moderne kunstgeschiedenis.

6 De Paltskapel, Aken

De Paltskapel is het oudste gedeelte van de Dom van Aken en werd gebouwd in 796. Karel de Grote, die opdracht gaf tot de bouw, zag Aken als opvolger van Rome. Vandaar dat er veel Romeinse bouwelementen gebruikt zijn en de vroegchristelijke basiliek als voorbeeld is genomen.

Na de dood van Karel de Grote is hij begraven in de kapel en werd de kapel, behalve de kroningsplaats van de Duitse vorsten ook een bedevaartplaats.

7 Museum La Boverie, Luik

Dit museum is gevestigd in het ‘Paleis voor Schone Kunsten’, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1905. Het gebouw is onlangs gerenoveerd en voorzien van een nieuwe vleugel. De collectie is ontstaan uit een samenvoeging van enkele oudere collecties van bestaande musea en bestaat uit oude, moderne en hedendaagse kunst. De basis van de moderne kunstcollectie wordt gevormd door een aankoop in de jaren dertig van door de Nationaal Socialisten verklaarde ontaarde (Entartete) kunst.

   

Een korte lijst van namen maakt al nieuwsgierig: Ingres, Camille Corot, Claude Monet, Vincent van Gogh, James Ensor, Camille Pissarro, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Franz Marc, Rik wouters, Kees van Dongen, Marc Chagall, Fernand Léger, Henri Matisse en René Magritte.

8 Station Luik-Guillemins, Luik

Wanneer we toch in Luik zijn, mag een wandeling door dit nieuwe en futuristische station niet ontbreken.
De wereldberoemde architect Santiago Calatrava ontwierp een gebouw van staal, glas, wit beton en blauwe hardsteen met een overkapping van 35 meter hoog en160 meter lang. Door de gecompliceerde architectuur met gebogen vormen (geen enkele lijn in het ontwerp is recht, horizontaal of verticaal) liep de bouw 3 jaar vertraging op: het station werd geopend op 18 september 2009.

9 Doopvont van Reinier van Hoei, Luik

In de romaanse Bartholomeüskerk van Luik bevindt zich dit bijzondere bronzen doopvont, gemaakt in de 11e eeuw door Reinier van Hoei. Het doopvont wordt gezien als één van ‘de zeven wonderen van België’. Het doopvont stelt de doop van Christus centraal, aangevuld met diverse dooptaferelen van de eerste christenen. Het kolossale kunstwerk, dat uit één stuk gegoten is, is een indrukwekkend voorbeeld van het hoge niveau van de romaanse smeedkunst in het Maasland uit die tijd. Door de rijkdom aan ertsen, ijzer en zink in dit gebied werden kunstenaars, ambachtslieden en edelsmeden aangetrokken om zich er te vestigen.

 

10 Adij van Tongerlo, Da Vinci-Museum, Tongerlo

Op de terugweg bezoeken we tenslotte de abdij van Tongerlo. Sinds 1545 is deze abdij in het bezit van een getrouwe replica van Het Laatste Avondmaal, dat Leonardo da Vinci schilderde voor het klooster Santa Maria della Graza in Milaan. Is de originele muurschildering geteisterd door de tand des tijds, -deze kopie is nog in een wonderbaarlijk goede staat, zo goed dat ze is geraadpleegd door de restauratoren van het Italiaanse origineel. De replica is gemaakt door een leerling van da Vinci, enkele jaren na de voltooiing van de schildering in Milaan. Er is een gerucht dat Leonardo er zelf ook aan gewerkt heeft.

Overigens is de oude Norbertijner abdij, met kloostertuinen, ook een bezichtiging waard.
Ons ‘Laatste Avondmaal’ van deze reis kunnen wij gebruiken in het restaurant van de abdij.

Praktische informatie

- de extra excursie vindt plaats van dinsdag 30 juni t.m. donderdag 2 juli
- vertrektijd bij Toonbeeld is op 30 juni om 8.00 uur
- opstap-mogelijkheden in IJzendijke (7.30 uur) en Hulst (8.30 uur)
- ter voorbereiding en kennismaking is er een introductieavond op donderdag 25 juni, aanvang 19.30 uur in Toonbeeld

- de prijs voor deze driedaagse excursie bedraagt €335
- de toeslag voor een eenpersoonskamer is €37,50
- we overnachten twee nachten in het hotelgedeelte van de abdij Rolduc in

Kerkrade
- inbegrepen in de prijs: de introductieavond, educatief materiaal, toegang tot de

musea, rondleiding , overnachting en ontbijt, busvervoer, fooi chauffeur
-niet inbegrepen: lunch, diner en andere consumpties
- inschrijven: uiterlijk voor 1 april bij Jaap Clement: jaapclement@icloud.com - bij inschrijving graag vermelden of u een één- of tweepersoonskamer wilt
- na inschrijving ontvangt u een bevestiging en verdere informatie
- organisatie en begeleiding: Jaap Clement (tel. 0117-301711) en John Louws

Contactpersoon Toonbeeld: Arjelien van Dijke (tel. 06-82803591). -wijzigingen in het bovenstaande programma zijn voorbehouden

Terug naar het overzicht