Ik ben op zoek naar

Lezing: Belle Epoque in Parijs

Lezing: Belle Epoque in Parijs

Een mooi tijdperk in Parijs. Het moet een bijzondere periode geweest zijn: de tijd van de Belle Epoque in Parijs. Misschien wel de meest vitale, bruisende en inspirerende uit de geschiedenis. Belangrijke gebeurtenissen en moderne ontwikkelingen buitelden over elkaar heen. De industrie en de techniek ontwikkelden zich in snel tempo. De eerste wereldtentoonstelling werd er in 1889 georganiseerd, met de Eiffeltoren als figuurlijk en letterlijk hoogtepunt. De eerste auto's en vliegtuigen, de eerste bicyclette en de Tour de France. Er werd gefotografeerd en gefilmd. In de cabarets werd de cancan gedanst.

Nieuwe kunststromingen werden in hoog tempo gelanceerd: het impressionisme, de art nouveau, het fauvisme, kubisme, expressionisme......Opvallend is het samengaan tussen de verschillende vormen van kunst, met name beeldende kunst en literatuur. Schrijvers en schilders waren vrienden en inspireerden elkaar. Op de schilderijen zien we portretten van Baudelaire, Apollinaire, Zola, Balzac. Tot de vriendenkring van Gertrude Stein behoorden o.a. Matisse, Picasso en Hemingway. De periode van de Belle Epoque duurde van 1870 (einde Frans-Pruisische oorlog) tot 1914 (begin Eerste Wereldoorlog). In deze tweedaagse kunstreis gaan we op zoek naar de herinneringen aan deze mooie periode in Parijs.

Het programma staat nog niet helemaal vast. We bezoeken het Petit Palais met een mooie collectie kunst uit de periode van het Fin du Siecle. We bezoeken het vernieuwde Picassomuseum in een van de mooiste stadspaleizen van de Marais. En we maken een literaire rondwandeling onder leiding van John Louws, oud-docent literatuur van de Hoogeschool Zeeland en bevlogen liefhebber van Parijs en boeken. Er wordt, naast de excursie, een lezing georganiseerd (op 20 april 2017)

De prijs is inclusief: lezing op 20 april toegang musea, hotel, stadwandeling, busvervoer, reader,  reisleiding, fooi chauffeur.

Lezing dag: donderdag 20 april 19.30-21.30 uur
Datum excursie : 22-23 april  za+zo   
Locatie: Terneuzen
Docent:  Jaap Clement/John Louws
Prijs: €225,-

Inschrijven via Toonbeeld of bij Jaap Clement: jaapclement@icloud.com

Het inschrijfgeld overmaken op bankrekening nummer NL66ABNA0511411987

Terug naar het overzicht